10 tipp: a fotózás tedd & ne tedd listája!

fotózás

 

Ahhoz, hogy jó fotós váljon belőled, nem elég egy nap! Azért nem kell megijedni. Senki sem születik úgy, hogy már mindent tud a fotózásról, viszont a következő tippek betartásával gyorsan és hatékonyan elkerülheted a leggyakoribb fotós bakikat.  Csak egy kis időre és némi gyakorlásra van szükséged. Magad is láthatod majd mennyit fejlődhetsz, ha bizonyos alapszabályokat betartasz.

A továbbiakban 10 tippet olvashattok arról, mit érdemes elkerülni vagy megtenni fotózással kapcsolatban. Olyan hibákról esik szó, amiket ha kezdő az ember, gyakran elkövet. Fotózásra fel!

 

1. Ne kapkodj!

A digitális fotózás lehetővé teszi, hogy rengeteg képet készíts rövid idő alatt. Viszont ennek az lehet a következménye, hogy rengeteg rosszul beállított kép készül. Ezért érdemes figyelned arra, hogy ha módodban áll, fejben előre megkomponált koncepció szerint dolgozz. Tehát, érdemes figyelned a fényviszonyok mellett arra is, hogy a kép inkább többet mutasson, mint kevesebbet.

 

 Például több legyen a háttérből, mert később könnyebb levágni az oda nem illő részleteket! 

 

Digitális Fotókidolgozás a TörökFotónál

Minél hamarabb kézhez szeretnéd kapni a fotóidat? Hívasd elő őket akár egy nap alatt! 

 

2. Ne csak fekvő képeket készíts!

Ha nem mobillal készítesz fotókat, akkor hajlamos lehetsz elfelejteni, hogy a gépet érdemes forgatni is. Ne csak fekvő helyzetben készíts képeket, hanem állóban is! Pláne, ha csoportképet készítesz! Az egész alakos képek sokszor jobban mutatnak, mintha csak derékig látszódik a csoport. Csak pár lépést kell tenned, hogy tökéletes legyen a beállítás! 🙂

 

3. Mikor használd a vakut?

Vannak esetek, amikor mindenképpen használni kell, ha süt a nap akkor is, mert a napfény nem mindig onnan érkezik, ahonnan mi szeretnénk. A kemény vetett árnyékok elkerülése végett fontos, és hasznos. Például ha napsütésben egy fa alá állnak akiket fotózni szeretnétek, használnod kell a vakut, mert különben mély árnyékokat fog vetni a fény az arcokon.

Ezeket persze, ki kell tapasztalnod, ezért van szükség némi gyakorlásra, és persze figyelemre!

 

4. Süss fel Nap…

Emellett fontos, hogy ha lehet ne állítsd a ‘modelljeidet’ közvetlenül szembe a napfénnyel (a hunyorgás senkinek nem áll jól). Érdemes olyan helyet keresnetek ilyenkor, ahol a természetes napfény tud tükröződni. Például egy világos épület is tökéletes lehet erre a célra, ahol már árnyék van. A fehér felület visszaveri a fénysugarakat, így természetes derítőként működik. Így ekkor sem lesz szükség a vaku használatára.

napos
Süss fel Nap…

 

 TIPP : Ezeket a kemény, vetett árnyékokat szokták ún. derítéssel kiegyenlíteni. Próbáld ki, hogy egy nagyobb felületű fehér anyagot, fényvisszaverő fóliát tartasz a fény beesésével ellentétes irányból! Így a beérkező fényt visszatükrözöd és lágyabb, kevésbé sötét árnyékokat fog vetni.

 

5. Nappal szemben…

Nappal szemben (ellenfényben) is lehet képeket készíteni, de akkor a kép sötét lesz, az alakok pedig feketék. Vagy fordítva, az alakok világosak és a háttérből már szinte semmi sem látszik, annyira világos. Amennyiben nem ez a célod, úgy érdemes a vakut használnod.

Ha a vaku fénye túl erős próbáld meg csökkenteni a következő módon. Extrémebb esetben fehér ruhaanyagot vagy papír zsebkendőt is erősíthetsz a vaku elé. Ezzel a módszerrel lágyíthatsz az árnyékokon és kellemes hatású képet kapsz.

A napfény használata függ attól, hogy milyen jellegű, stílusú képet szeretnél. Annak megfelelően kell alkalmazkodni hozzá. A napszakok erősen meghatározzák a fényhatásokat is. A délután közepén például a nap éles árnyékokat vet. Ha erős árnyékban fotóztok akkor érdemes vakut használni, ha a 4. pontban említett megoldás nem kivitelezhető. Bár, világos van és az ember úgy gondolná felesleges vakuzni, azért próbáljátok ki, meglátjátok a különbséget.

 

6. A természetes fény a barátunk

Előfordul olyan helyzet is, mikor a vaku egyáltalán nem szükséges, még ha azt is gondolnánk, hogy az. Elegendő természetes fény mellett egyáltalán nem kell használnod.

Tehát, a vakuzással kapcsolatos probléma könnyen orvosolható, csak egy gombnyomás kell hozzá, és meglátod mekkora különbség van egy vakuval és vaku nélkül készített képen. A vaku bizonyos esetekben lapossá és életlenné teszi a képet. A természetes fény sokkal szebb és kellemesebb hatást kölcsönöz a képeknek.

10 tipp: a fotózás nagy ne tedd listája!
Itt láthatod a különbséget! Az első kép vakuval készült, a második anélkül.

 

7. Figyelj a részletekre!

A részletekre is érdemes figyelned mikor fotókat készítesz. Hiszen, ahogy a mondás is tartja: “Az ördög a részletekben rejlik.”

Akár egy ajtókopogtatót, egy ruha részletét, összekulcsolódó kezeket is megörökíthetsz ha számodra fontos eseményhez köthetők. Kellemes emlékek lehetnek ezek később, mikor évek múltán megnézegeted a képeidet. Szerencsére erre egyre fogékonyabbak az emberek, egyre nagyobb az igény az ilyen stílusú fotókra, és őszintén szólva… nagyon hangulatosak. 🙂

részletek
Kéz a kézben…

 

8. Pótaksid mindig legyen!

Ha nyaralni mész a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az az, hogy ha nem viszel magaddal pótakkumulátort. Nincs annál bosszantóbb dolog, mint mikor éppen arról a helyről vagy eseményről nem tudsz képet készíteni, ami számodra a legszebb, legmeghatározóbb lenne.

A pótaksi mellett fontos kellék lehet a plusz memóriakártya. Így legalább nem kell azzal vacakolnod, hogy a kevésbé jól sikerült fotók közül törölgetni kezdj, hogy még pár képet lőhess.

Ami pedig a legfontosabb, hogy sose indulj egy úgy kirándulni, hogy nem töltötted fel a géped!

 

9. Ne posztolj minden képet, amit aznap készítettél!

Biztosan van olyan ismerősöd, aki minden képét azonnal felteszi valamelyik közösségi oldalra, nem foglalkozva azzal, hogy esetleg nem túl esztétikus (és még finoman fogalmaztunk). Sokan elkövetik ezt a hibát, hogy minden egyes képet posztolnak Facebook-on, időnként megdöbbentő mi mindent. Ezzel azt a benyomást keltik, hogy nem foglalkoznak azzal sem, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb képet.

Szánj időt arra, hogy a számodra legkedvesebb és legjobb kép kerüljön a közösségi oldalakra. Hiszen ma már az internetnek köszönhetően rengeteg felületen meg tudod osztani a képeidet, és óhatatlanul is, a képek alapján ítélnek meg. Az sem mellékes szempont, hogy mások örömére is készítheted őket.

 

Digitális Fotókidolgozás a TörökFotónál

Minél előbb szeretnéd bekeretezni a legjobb fotóidat? Akkor hívasd elő őket a TörökFotónál, akár egy nap alatt! 

 

10. Mindig próbálj ki új dolgokat!

A már bevált módszerek természetesen egyfajta magabiztosságot is adnak, de ne ragadj le! Próbálj ki új tippeket! Az új kihívás inspiráló lehet számodra és lehet, hogy még jobb fotókat készítesz, mint előtte bármikor.

 

+1. Használd a fotóid!

Amellett, hogy a digitális világunk lehetővé teszi a gyors posztolást és azt, hogy a képeidet azonnal közzé tedd, sajnos, egy hatalmas hátránnyal is jár. Mégpedig azzal, hogy egyre kevesebben hívatják elő a fotóikat. Az emberek többsége csak megosztja, posztolja a fotóit és egy idő után azok elvesznek az éterben.

Pedig a fotókkal feldobhatod az otthonod, kedves emlékekkel veheted körül magad és otthonos atmoszférát kölcsönözhetsz a lakásodnak.

 

 

 

Kövess minket további fotózással kapcsolatos ötletekért akár itt, akár Facebookon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások letiltva