Beszélgetés Stehlik Norberttel, Velence város fotósával! [interjú]

Az előző heti cikkünkben a portréfotózás volt a középpontban, most főként a tájképekre kerül a hangsúly. Ezen a héten Velence város fotósával, Stehlik Norberttel készítettünk interjút. Ő maga meséli el, hogy milyen hosszú út és sok tanulás vezetett odáig, hogy ezt a megtisztelő címet elnyerje Velencétől. Valamint, megosztja velünk saját élményeit és sikereit, amiket az évek alatt, saját erejéből, sikerült elérnie.

 

Interjú

 

1, Honnan indultál? Mivel foglalkoztál korábban?

Ami az eredeti szakmámat illeti, korábban lakások felújításával foglalkoztam, pontosabban festésével. De voltam üzletkötő egy telemarketinges cégnél és dolgoztam állami cégnél is.

 

Fotókidolgozás a Törökfotónál!
  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Alkalomhoz illő sablonok
  • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

2, Mikor döntötted el, hogy a fotózással szeretnél foglalkozni?

Ez egy hosszabb lefolyású dolog volt. 2011-ben az egyik ismerősöm vásárolt egy tükörreflexes gépet. Egy-egy buli alkalmával, mikor már nem akart fényképezni, odanyomta a kezembe, itt van. Lőttem párat bejött, hogy nem telefon, WGA minőségű képeket csinál. Az is megfogott benne, hogy mindent úgy állíthatok rajta, ahogy szeretném. Annyira megtetszett ez a világ, hogy egy idő után néha kölcsönkértem a gépet.
Majd 2012 tavaszán eldöntöttem, hogy beruházok egy fényképezőgépre én is. Azóta érdekel komolyan a fotózás. Azóta bővítem, építem a felszerelésem és tanulom a fényképezés rejtelmeit, trükkjeit.

 

3, Miért éppen a fotózást választottad?

Annyi ismerősömnek van hobbija (horgászat, sportolás …stb.). Én is szerettem volna olyat csinálni, ami leköt és órákat vagy esetleg napokat lehet eltölteni vele. A szerencsének vagy esetleg a véletlennek köszönhetem, hogy bejött az életembe úgy, hogy soha nem gondoltam volna, hogy fotózni fogok. Arról nem beszélve, hogy tetszeni fog a környezetemnek az amit csinálok és a hobbi munkává növi ki magát.

 

Fotókidolgozás a Törökfotónál!
  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Alkalomhoz illő sablonok
  • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

4, A portrék vagy a tájképek azok, amiket jobban szeretsz készíteni? És miért?

Igazából minden érdekel, ami a fotózással kapcsolatos. Minden területének megvan a maga csodája, varázsa. Talán a tájképek állnak hozzám a legközelebb, mivel a Velencei-tó szépségeit kezdtem el fényképezni. Általában nálam van a felszerelés bárhova megyek a környéken, mert sosem lehet tudni mit hoz a természet vagy az időjárás.
Portrékat is nagyon szeretem csinálni, beleértve az állat portrékat is. Az esküvőket is, mert ott minél személyesebben és kreatívabban próbálom megoldani a helyzetet. Ez mindig komplex feladat. Ebben számomra az a plusz kihívás, hogy szinte csak természetes fényeket használom ki, épp úgy mint a táj- és természet fotózásnál. Fontosnak tartom a természetességet.
Imádom az emberek közti nyüzsgést, ilyen például a koncert- , riport- és rendezvényfotózás, amiből bőven kijut, mivel Velence Város fotósa is vagyok.

006

 

010

 

004

 

003

 

5, Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak olyan képeim, amiknek a sikereitől boldog voltam/vagyok és ezek a sikerek vittek előrébb korábban. Ilyen például a Bokodi házak, ami a fotósok körében egy meghatározó, klasszikus helyszín. Ezzel a képpel Cewe fotópályázatán lettem első helyezett a 765 pályázóból. A minimalista stílus annyira nem áll hozzám közel, de sikerült egy olyan képet csinálni, amit elég jól értékeltek a nálam sokkal tapasztaltabb fotósok. Ezt a képet egy magasabb nézőpontból csináltam, a Velencei Resort and Spa legmagasabb pontjáról.
Illetve van még egy, ott csak a helyszín miatt mondanám szerencsésnek magam. Cipruson különleges engedéllyel, katonai kísérettel beengedtek a mai ENSZ táborba. Ez korábban a főváros, Nicosia reptere volt. Ide 1974 óta civil ember nem mehetett be.

005
Cewe fotópályázat I. helyezettje, Bokodi házak

 

Személyes kedvencünkké vált ez a fotó!

 

009
Ciprus, mai ENSZ tábor

 

6, Jártál fotós tanfolyamra vagy magad tanultad meg a fotózás fortélyait?

Fotós tanfolyamra nem jártam. Autodidakta módon kezdtem el tanulni az internetről, más fotósok képeit tanulmányozva fotós blogokon. Fotósokkal beszélgettem akiktől kritikát, véleményt kértem az adott képemről. Ezekből a képnézegetésekből sokat lehet tanulni, főleg ha van lehetőség kérdezni, ha látok egy remek képet mástól.

 

7, Honnan merítesz ihletet?

Általában fejben dől el a képi kompozíció. Először kitalálom, jön egy ötlet, ami ilyen villanásszerű. Volt, hogy a legváratlanabb pillanatban ugrott be valami, például vezetés közben. Ilyenkor vázlatszerűen lerajzolom vagy leírom a kompozíciót. Ha valami oknál fogva meglátok valamit (tájkép) akkor telefonnal lövök egy vázlatképet. Igyekszem nyitott szemmel járni.

 

Fotókidolgozás a Törökfotónál!
  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Alkalomhoz illő sablonok
  • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

8, Elmesélnéd az olvasóknak egy meghatározó fotós élményedet?

Évente egyszer minimum szervezünk egy fotós találkozót itt a Velencei-tó partján.
Ez mindig nagyon jól sikerül, nagyon jó hangulatban telik a 2-3 nap, ahol vegyesen vannak profik, kezdők vagy hobby fotósok. Napközben közös fotózás, eszmecsere és tapasztalatok elmesélése. Este pedig egy bulival zárjuk a napot. Ez mindig nagy élmény.

011

9, Ha valaki szeretné megtekinteni a képeidet hol tudja ezt megtenni?

Egyelőre Facebookos blogot csinálok, ez a Photos by Stehlik Norbert. Későbbiekben szeretnék egy weboldalt is.

10, Milyen kiállításokon vettél részt eddig a fotóiddal és hol?

Velence Korzóval indult el minden, ők kerestek meg és támogattak. Volt egy kiállítás 2015 májusától, ami augusztus végéig tartott. 60x40es vászon képek formájában voltak kint a képek, ahol a Velencei-tó világát mutathattam be. Ez a kiállítás a támogatóknak köszönhetően jött létre. A főtámogatót kiemelném a Velence Copy-t aki remek minőségben legyártotta a képeket.

Majd ezt követően szeptemberben együtt dolgozhattam a helyi turisztikával (Velencei-tó Turizmusért TDM Egyesület). Akik felkértek, hogy közösen állítsunk ki Hungexpo OMÉK rendezvényén. Ezt követően ismét volt egy kiállítás a Velence Korzón, ahol a helyi Nagy Családos és Családsegítő egyesület hívott meg kiállítani decemberben, Advent alkalmából.
Ez utóbbi egy közös kiállítás volt Kósa Dániellel, aki festő- és grafikusművész.

007
Kiállítás a Velencei Korzón

 

11, Főleg Velencével kapcsolatos témák érdekelned vagy más is foglalkoztat?

Nagyon sok más téma is érdekel. Ha tájkép akkor nemcsak a vízpartot fényképezem. Szoktam kijárni a közeli erdőbe, ahol az erdő szépségeit és az élővilágát örökítem meg. Ritkábban elhagyott, extrémebb helyekre is járok ismerősökkel.

001

002

12, Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Még több kép, minél több és minél szebb helyekre eljutni és ez nem csak országhatáron belülre vonatkozik. Emellett a felszerelés fejlesztése. Esetleg egy kiállítás  (ha hívnak) és ennek anyagát bővíteni.

 

Zárókérdés:

Mi a véleményed a mobilos fotózásról? Milyen hatással van ez a fotózásra? Szerinted készíthetők profi fotók mobillal?

Az újabb telefonok ma már lehetővé teszik a jó minőséget, és egy adott témánál a kis mélység élességet. Bevallom már láttam olyan képet, amiről meg nem mondtam volna, hogy telefonnal készült. Elég egy jó téma, egy jó kompozíció, egy kis gondolkodás és kész. Bár ez nem azt jelenti, hogy a fotózás minden területén lehet profi minőségű  képet lőni. Én nagy ritkán veszem elő a telefonom fényképezni, csak akkor ha „vázlat képet” készítek.

KÖSZÖNÖM A MEGKERESÉST!

—————-

Ezúton is szeretnénk megköszönni Norbinak, hogy időt szakított ránk és válaszolt a kérdéseinkre. Valamint, hálásak vagyunk, hogy fotói közül rendelkezésünkre bocsájtott néhányat.

Ha érdekelnek további fotózással kapcsolatos cikkek és interjúk, akkor kövessetek minket itt vagy Facebookon!

Hozzászólások letiltva