Beszélgetés Horváth Balázzsal, a My Wedding Folder fotósával [interjú]

004

Ezen a héten sikerült interjút készítenünk a My Wedding Folder alkotójával. Horváth Balázs, aki megjárta Indiát és a legkülönfélébb helyeken volt szerencséje épület- és fesztiválfotókat, werkfilmeket készíteni. Balázs a rendelkezésünkre állt, hogy elmesélje végül hogyan kezdett az esküvői fotózással foglalkozni. 🙂

 
 

1, Mikor döntötted el, hogy a fotózással szeretnél foglalkozni?

15 éve mikor megjelentek az elérhető áru kompakt digitális gépek, és kezembe került egy, rögtön elkezdtem kattintgatni vele éjjel-nappal. Nagyon tetszett, hogy azonnal tudtam korrigálni ha valami nem úgy sült el, ahogy szerettem volna, így kísérletezhettem kedvemre, szinte bárhol amerre jártam, hisz zsebméretűek voltak.

Nagyjából 10 éve lehetett mikor egy nagyon jó barátom megvette az első tükörreflexes gépét, majd 1-2 plusz optikát hozzá. Leginkább talán az ő hozzáállása, kísérletező kedve motivált, hogy tovább lépjek a kompakt gépekről.

 

007

 

2, Miért éppen a fotózást választottad?

Kreativitásomat a fotózáson keresztül tudtam kiélni, kézügyességem hiányában. 🙂 Témát szinte bárhol találtam és a kompozíció vagy akár a jó időzítés által teljesen másképp tudtam megmutatni a valóságot, mint ahogyan a hétköznapokban látjuk. Nagyon gyorsan el tudtam sajátítani a technikai alapokat a digitális fényképezés korszakában.

 

Fotókidolgozás a Törökfotónál!
  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Alkalomhoz illő sablonok
  • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

3, Milyen irányelvek szerint fotózol?

Ez nagyban függ a témától is. Például teljesen más a ritmus, illetve a téma körbejárhatósága, szó szerint 🙂 egy menyasszonytáncnál, mint egy naplementés time-lapse elkészítésekor. De a megfelelő felkészültség talán mondható irányelvnek. Tudni mikor, merre megy le a nap, mikor jön a menyasszonytánc, hol lesz, merről állnak sorba lekérni, hasonlók.

 

003

 

4, Mit szeretsz az esküvői fotózásban?

Az esküvő napja rengeteg lehetőséget ad különböző témájú és hangulatú képek készítésére. Egy olyan ritka alkalom, amire hosszú hónapokon át készülnek, és egész életükben emlékeznek a résztvevők – épp ezért roppant fontos a megörökítése is. Ahogy a reggeli készülődés folyamán kivirágoznak a menyasszonyok, a kreatív fotózás laza, de már emelkedett hangulata, vagy a szertatás meghitt pillanatai, a menyasszonytánc szoknyapergése és még sorolhatnám…

 

006

 

5, Fontosnak tartod, hogy a fotóid előhívott formában is meglegyenek?

Egyelőre nem, de mindig örülök, mikor kezembe kerül egy-egy általam készített családi vagy akár esküvői fotó.

 

Fotókidolgozás a Törökfotónál!
  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Alkalomhoz illő sablonok
  • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

008-1

 

6, Szerinted milyen elvárásoknak kell megfelelnie manapság egy fotósnak?

Az alapvető szakmai felkészültségen, és megbízhatóságon kívül nagyon jól jön a jó kommunikációs képesség. A közvetlen hangvétel sokat segít a ‘beállított’ esküvői fotók készítésekor abban, hogy a valódi énjüket (is) megmutassák egy-egy mosollyal vagy gesztussal.

 

7, Milyen különleges kéréssel/ötlettel találkoztál eddigi pályafutásod során?

Hogy elkérhetnék-e az összes fotót, amit aznap lőttem. 🙂

 

005

 

8, Honnan merítesz ihletet?

Pinterest – mióta ismerem szinte kizárólag innen.

 

9, Milyen trükkökkel lehet izgalmasabbá tenni a felvételeket?

Mindig szoktam az előzetes beszélgetés alkalmával javasolni, hogy hozzanak valami személyes tárgyat, ami jellemző rájuk, a kapcsolatukra vagy a hobbijukra utal. Akár valami szép közös emléket idéző szuvenír is tud egyedivé, de legalábbis számukra kedvessé tenni egy képet.

 

001

 

10, Milyen a tökéletes helyszín? Hol, mikor fotózol a legszívesebben?

Nem hinném, hogy van olyan hogy tökéletes helyszín, mint ahogy szerintem tökéletes zene sincs. Mivel a helyszínt nem vagy csak részben én választom, megpróbálom az  adottságaikból a legtöbbet kihozni.

 

Fotókidolgozás a Törökfotónál!
  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Alkalomhoz illő sablonok
  • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

11, Elmesélnéd az olvasóknak egy meghatározó fotós élményedet?

Nem tudnék kiemelni külön egyet sem, de indiai utazásaim úgy egészében nagy hatással voltak rám. Hihetetlenül sokszínszínű és kiszámíthatatlan ország, pláne egy európai ember számára. Olyan élményhalmaz, amit hónapokig vagy évekig emésztünk. Mondanom sem kell, hogy fotós témákból kifogyhatatlan, akármilyen területet nézünk is: utcai, portré, épület vagy akár természettel kapcsolatos legyen is az.

 

002

 

Zárókérdés:

Mi a véleményed a mobilos fotózásról? Milyen hatással van ez a fotózásra? Szerinted készíthetők profi fotók mobillal?

Ha arra vagy kíváncsi jónak vagy rossznak tartom-e nem tudok válaszolni. Azzal, hogy hétköznapi eszközzé vált talán többen lehetőséget kapnak (különösebb anyagi befektetés nélkül), hogy kreativitásukat kiéljék, ami jó. Gyönyörű képeket lehet telefonnal készíteni, a fény-árnyék, ami szépen emeli ki egy adott forma plasztikáját sokkal meghatározóbb, mint a megapixelek.

És persze van funkcionális haszna is, sokszor lekattintok én is telefonnal ezt-azt emlékeztetőnek.

A szelfik viszont elkezdték egy nagyon fura és már nevetséges irányba vinni, főleg a turisztikai látványosságok környezetét. Lassan több ember nézi magát a telefonjában egy híres/szép épület/vízesés előtt, mint ahányan magát a “lényeget”.

Nem egyszer fordult már elő, hogy egy emlékezetes esküvői pillanat megörökítésekor (például csokordobásnál) a násznép egy tagja hirtelen kitakarta előlem a lényeget.

 
 


Ezúton is szeretnénk megköszönni Balázsnak, hogy válaszolt a kérdéseinkre és azt is, hogy csodálatos fotói közül néhányat megosztott velünk! 🙂

Ha érdekelnek további fotózással kapcsolatos cikkek és interjúk, akkor kövessetek minket itt vagy Facebookon!

 

Hozzászólások letiltva