6 tipp: A tökéletes téli fotózáshoz!

http://www.torokfoto.hu/blog/6-tipp-a-tokeletes-teli-fotozashoz/

A tél az egyik legcsodálatosabb időszaka az évnek, főleg ha olyan helyen élsz ahol biztosan számíthatsz hóesésre. Különösen a gyerekek számára nagy élmény az első . A hóemberépítés, a hógolyózás és a korcsolyázás természetesen, nekünk felnőtteknek is visszahozza a gyerekkort. Ilyenkor jó érzés kimozdulni és fotókat készíteni a családról, a tájról. A következőkben adunk pár tippet, hogy még tökéletesebbek legyenek a téli fotóid. Akár kiránduláskor, akár családi összejövetelek idején készíted őket. 🙂

 

1, Tervezd meg a napod!

Az első és legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy sokkal rövidebbek a napok. A nap későn kel és korán nyugszik le. Szóval, csak pár óráig tart az a fényviszony, amiben szép tájképeket vagy portrékat tudsz készíteni. Különösen a tájkép esetén nehéz, hiszen a fények olyan gyorsan változnak, hogy sietni kell a beállításokkal.

Gondosan tervezd meg a napodat, ne feledd, hogy szükséges korábban, (még a fotózás előtti napon) körülnézni azon a tájon, ahol fotózni szeretnél. Ha megteheted nézd meg melyik időszakban a legjobbak a fények.

Az első és legfontosabb, hogy vigyázz magadra. A téli hidegben, bármilyen melegen is légy felöltözve ne időzz túl sokáig kint, főleg ha már sötétedik. Vigyél magaddal szendvicset és termoszban forró teát.

Légy meggyőződve arról, hogy a fényképezőgéped jól feltöltötted, a hidegben ugyanis hamarabb lemerül az akku. A tartalék akksit, a belső zsebedbe tedd, hogy a tested hője érje. Így tovább bírja az akkumulátor és többet tudsz majd fotózni.

Használj tripod állványt. Ez különösen naplementénél fontos. Egyrészt nem remeg meg a kezed, másrészt kicsit tudod mozgatni a végtagjaidat és nem fagysz át. Az sem utolsó szempont, hogy az állvány segítségével könnyebb tájképeket készíteni.

 

Társasággal azért mégis jobb kirándulni!
Társasággal azért mégis jobb kirándulni! (fotó: Pinterest)

 

Útmutató kirándulós fotózáshoz:

Ha esetleg egyedül mennél fotózni (hosszabb kirándulásra vagy erdei fotózásra, a havas Bükkbe) akkor alaposan töltsd fel a telefonod, és az akksihoz hasonlóan a belső zsebbe tedd. Szólj pár ismerősödnek, hogy tudjanak rólad merre jársz, és érdemes színes, feltűnő ruhában elindulnod a fotós túrádra. Még sötétedés előtt indulj vissza. De ami tényleg a legfontosabb, hogy melegen öltözz! A téli fotózás csak akkor élvezetes, ha jó a komfortérzeted.

 

Egyedül is nekivághatsz a vadonnak!
Egyedül is nekivághatsz a vadonnak! (fotó: Pinterest)

 

Polaroid fotók Karácsonyra a TörökFotónál!

Polaroid fotókra vágysz?

Hívasd elő képeidet Polaroid formában a TörökFotónál!

 • Online feltöltés (mobilról is!)
 • Digitális fotókidolgozás
 • Országos kiszállítás
 • Csúcsminőség

A “Rendelés megjegyzések”-hez ne felejtsd el odaírni a “POLAROID” jeligét.

 

2, Ne csak magadra, a gépedre is vigyázz!

Ha a természetben szeretnél képeket készíteni érdemes ellenőrizned a hőmérsékletet. Ne feledd, hogy a fényképezőgépet nem olyan anyagból készítették, ami huzamosabb ideig bírná a fagypont alatti hőmérsékletet.

Mindenképpen szeretnél fotózni nagy havazásban? Ügyelj arra, hogy ne érje a csapadék a fényképezőgépet, akár egy zacskó is megteszi. (De már gyártanak speciális védőtokokat ilyen problémák megoldására.)

Erős havazásnál csak óvatosan fotózz, ha nincs védőtokod
Erős havazásnál csak óvatosan fotózz ha nincs védőtokod (fotó: Pinterest)

 

A lencsére került vízcseppeket pamutkendővel, vagy a szemüveg tisztítására is alkalmas lencsetörlőkendővel tisztítsd meg. Más anyagok kárt tehetnek a lencse felületében.

Ám, nem csak a kinti hideg, hanem a lakásban lévő hirtelen meleg levegő sem tesz jót a fényképezőgépnek. A hidegről a lakásba belépve azonnal pára csapódik a lencsére és a fényképezőgép belső alkatrészeire is. Ezért nagyon fontos, hogy a gépet fokozatosan ‘szoktasd vissza’ a lakás melegéhez. Ehhez nem kell mást tenned, mint a lakásod leghidegebb részén elhelyezni a gépedet úgy, hogy még a tokjában van. Például teheted az ablak mellé egy pár órára (hacsak nincs ott radiátor, akkor semmiképp se tedd oda!!!).

Ami pedig nyilván evidens, hogy a gépednek legyen saját tartója (lehet az táska vagy tok).

 

3, Várj a szép időre!

A téli napok általában elég komorak. De ezt az időjárást is előnyödre fordíthatod, ilyenkor készíthetsz melankolikus fotókat, portrékat vagy tájképeket. Ám, egy idő után az embernek elege lesz ebből a mélabúból. Tehát, amint jön a napos idő ne hagyd kicsúszni a lehetőséget a kezeid közül. A nap barátságos fénye nagyon üdítő tud lenni a sok borongós hét után, főként a parkokban és az erdőkben.  Ilyenkor a legjobb portrékat készíteni, hiszen a hó természetes derítőként ‘használható’. A napfény és a hó csodálatos párost alkotnak együtt.

Lényegében, legyen szó a tél vidám vagy melankolikus oldaláról, mindegyik hangulatnak megvan a maga szépsége.

 

Ködös reggel a Bükk-fennsíkon
Ködös reggel a Bükk-fennsíkon (fotó: Pinterest)

 

Fényképes üdvözlőkártya Karácsonyra a Törökfotónál!
 • Online feltöltés (mobilról is!)
 • Országos kiszállítás
 • Alkalomhoz illő sablonok
 • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

A Bükk gyönyörű napsütésben, érdemes meglátogatni!
A Bükk gyönyörű napsütésben, érdemes meglátogatni!

 

4, Adj színeket a fotóidhoz!

A tél a legkevésbé színes évszaka az évnek. A fákon már egy zöld levél sem maradt és a füvet is fehérség takarja, úgy érezheted magad, mint egy fekete-fehér filmben. Ha a család vagy barátok fotózásakor minimalista képeket szeretnél, akkor a legegyszerűbb ha megkéred őket, hogy szürkés és kékes ruhát vegyenek fel. Naplementekor nyugodtan állítsd őket a fénnyel szembe, így a nap fényei színt adnak az arcoknak és sokkal melegebb lesz a kompozíció.

 

Nem túl színes mégis kedves családi fotók
A minimalizmus érvényesül. Nem túl színes mégis kedves családi fotók (fotó: Pinterest)

 

De talán érdemesebb színes öltözékkel feldobni a fotókat (ügyelve arra, hogy ne váljon kaotikussá). Komor, felhős napokon különösen sokat lendít a fotón, és valljuk be, az ember hangulatán is. A tél színtelen világában az  ember színes ruhadarabjai szinte megelevenednek. Sokkal intenzívebbek és teltebbek lesznek a színek. Próbáld ki!

 

A színek sokkal intenzívebbek a fehér tájon!
A színek sokkal intenzívebbek a fehér tájon! (fotó: Pinterest)

 

Fényképek feliratozása Karácsonyra a Törökfotónál!

Szeretnél egyedi feliratot a fotóidra, de nem tudod hol keresd a megoldást?

karacsony2

Mi segítünk! Töltsd fel honlapunkon fényképeidet és a ‘megjegyzés’ rovatba tüntesd fel milyen feliratot szeretnél a fotóidra.

Kívánj így kellemes ünnepeket szeretteidnek!

 

5, Gyerekek fotózása

Gyerekek esetében az a legegyszerűbb ha csak hagyod őket játszani. Nekik nem szükséges túl sok instrukciót adni. Nem úgy a felnőtteknek… de most nem róluk beszélünk. 🙂 A gyerekek sokkal kreatívabbak és sokkal jobban élvezik és értékelik az egyszerű dolgokat, mint például a hóemberépítést.

Kevés instrukció is elég ahhoz, hogy a gyerekekről természetes fotó készüljön
Kevés instrukció is elég ahhoz, hogy a gyerekekről természetes fotó készüljön (fotó: Pinterest)

 

Ne azt a pillanatot örökítsd meg, mikor feszengve állnak egymás mellett a fényképezőgép kattanására várva, hanem azt mikor igazán önmaguk tudnak lenni és önfeledten játszanak. Azok lesznek az igazi fotók!

 

A legjobb fotókból készülhet üdvözlőkártya vagy egyedi felirattal megrendelheted a Törökfotónál!
A legjobb fotókból készülhet üdvözlőkártya vagy egyedi felirattal megrendelheted a Törökfotónál! (fotó: Pinterest)

 

Fényképes üdvözlőkártya Karácsonyra a Törökfotónál!
 • Online feltöltés (mobilról is!)
 • Országos kiszállítás
 • Alkalomhoz illő sablonok
 • Csúcsminőség

Mindezt biztosítja számodra a Törökfotó Miskolcról!

 

6, Merj kísérletezni!

A kompozíció a lényeg. Merj újakat kitalálni és megvalósítani! Keresd az új lehetőségeket! Ne félj attól, hogy esetleg valamit rosszul csinálsz, legfeljebb tanulsz belőle. A fotózást is gyakorolni és megtanulni kell. A rossz döntések végül a jó irányba terelnek majd. 

Az egyik tippünk az, minél nagyobb hátteret hagyj a képen. Így több lehetőséged lesz később korrigálni a képet. Akár a családtagjaidat vagy tájképet fotózol, ugyanígy érdemes eljárnod.

Próbáld megtalálni a kontrasztokat a fehér tájban. A fekete fák ágai, az égbolt és a fehér hó egy különleges fekete-fehér világot hoz létre. Lásd meg benne a lehetőséget!

Utolsó tippünk pedig az, bár állandóan azt mondják nem szabad a nappal szembe fotózni, próbáld csak ki! A legváratlanabb dolgokból születnek a legbriliánsabbak! 🙂

 

Hagyj minél nagyobb hátteret!
Hagyj minél nagyobb hátteret! (fotó: Pinterest)

 

Érdekelnek további tippek?

Ha érdekelnek további tippek, trükkök kövess minket itt vagy Facebookon!

 

 

 

Hozzászólások letiltva