2. tipp: Fényfestés csillagszóróval!

http://www.torokfoto.hu/blog/2-tipp-fenyfestes-csillagszoroval/

Sorozatunk második cikke a fényfestéssel foglalkozik. A csillagszóró leginkább karácsony alkalmával került elő. De úgy tűnik már bármelyik évszakban vagy eseményen szívesen használják ünnepi hangulata miatt. A következőkben megmutatjuk, hogy hogyan tudtok formákat vagy feliratokat “rajzolni” a fotóitokra a csillagszóró segítségével.

 

A fényfestés igazán szép, nem igaz? Különleges, mert lényegében a fényképezőgéped rögzíti a fény mozgását. Ezért olyan sokféle elképzelést valósíthatsz meg, amennyi csak eszedbe jut (ehhez persze alaposan fel kell szerelkezned csillagszórókkal). Biztosan találkoztál már ilyen fotókkal, amin szövegek vagy formák voltak megjelenítve ezzel a módszerrel.

Most megosztunk Veled néhány gyors trükköt, hogy te is elérhesd ezt a hatást a fényképezőgépeddel.

 

Digitális Fotókidolgozás a TörökFotónál

Már megvannak a legjobb őszi fotóid, de nincs ötleted hol hívasd elő őket?

Hívasd elő képeidet a TörökFotónál!

  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Csúcsminőség

 

Amire szükséged lesz:

 

  • DSLR fényképezőgép
  • háromlábú állvány (tripod) vagy valami amire fixen állíthatod a géped
  • csillagszóró!!

 

Ezután várj szürkületig, hogy a csillagszóród fénye tudjon érvényesülni. Közvetlenül az arany óra után a fények gyengébbek lesznek, de arra éppen elegendők, hogy a környezetet még megvilágítsa. A csillagszóród fénye nem túl erős ebben az órában, mert még nem teljes a sötétség a képen. De így is látványos és érdekes hangulatú lesz a fotód. A kék órától viszont már egyre sötétebb az égbolt, és egyre jobban látszik majd a csillagszóród fénye is. Érdemes kísérletezned, mert a kékes fények a naplemente után és a csillagszóró sárgás fénye kivételesen szép párost alkotnak.

 

Arany óra után, nem sokkal...
Arany óra után, nem sokkal… (fotó: http://www.abeautifulmess.com/)

 

Ha még kezdő vagy ezen a területen, akkor azt javasoljuk, hogy gyakorold a csillagszóró fotózását teljesen sötétedés. Később mikor már nagyobb tapasztalatot szereztél, már az arany óra utáni fotózás sem jelenthet gondot.

Végül ha úgy döntöttél, hogy a sötétedés után készítesz fotókat, akkor kérd meg az egyik barátod, hogy kísérjen el és segítsen a csillagszóróval (meg persze a móka kedvéért is). Állítsd a gépedet egy stabil állványra vagy egy szilárd pontra (pl.: asztal, könyvvel…stb.).

 

Polaroid fotók/Digitális Fotókidolgozás a TörökFotónál

Szeretnéd ŐSZI FOTÓidat polaroid formában előhívatni? Nálunk megteheted!

  • Online feltöltés (mobilról is!)
  • Országos kiszállítás
  • Csúcsminőség

A “Rendelés megjegyzések”-hez ne felejtsd el odaírni a “POLAROID” jeligét.

 

Miért szükséges az állvány (tripod)?

Mivel a záróretesznek hosszabb ideig nyitva kell lennie a gépet mozdulatlan állapotba kell helyezni. Ilyen hosszú ideig sajnos, nem tudod megtartani a gépet anélkül, hogy egy picit is mozogna a kezed. A mozgás pedig a fotó elmosódását eredményezi. Hacsak nem ez a célod, úgy érdemes stabil helyzetbe tenned a géped.

 

Ha több csillagszórót gyújtasz meg egyszerre, vastagabb betűket rajzolhatsz!
Ha több csillagszórót gyújtasz meg egyszerre, vastagabb betűket rajzolhatsz! (fotó: Pinterest)

 

Technikai tippek a fényképezőgépedhez:

Ahhoz, hogy a fotód a lehető legélesebb legyen az F értéket állítsd a legmagasabb állapotra. Az ISO értékét pedig állítsd be 100-ra (ez csökkenti a szemcsésedést a fotódon).

 

Egy jó program is lehet ez a barátokkal.
Egy jó program is lehet ez a barátokkal. (fotó: www.weheartit.com)

 

Tippek éjszakai fotózáshoz

Mikor nagyon sötétben fotózol a fényképező gépednek hosszú ideig tart mire megtalálja az alanyt. Hogy ez gyorsabban menjen érdemes vakuval megvilágítani a fénykép alanyát, állítsd a lencséket manuális (M) fókuszálásra, aztán fókuszálj az alanyodra/témádra, addig amíg nem lesz éles a kép.

Másik lehetőség, hogyha a lencséket AF-re (auto focus-ra) állítod és hagyod, hogy a géped maga keresse meg a fókuszpontot. Amikor elég élesnek látod a képet, állítsd vissza manuális módra (M). Ezzel “megfagyasztod” a fókuszt.

 

Fekete-fehér fotóknál is érdekes hatást kelt ez a trükk.
Fekete-fehér fotóknál is érdekes hatást kelt ez a trükk. (fotó: http://www.abeautifulmess.com/)

 

Nagyon fontos, hogy az alanyod ne mozduljon el miután már ráfókuszáltál. Amikor készen áll, elkezdheti mozgatni a csillagszórókat. Fontos megbeszélnetek az időzítést, mert innen tudja, hogy milyen gyorsan kell mozgatnia a csillagszórót. Minden a zársebességen múlik.  Gyors mozdulat esetén a csillagszórók fényei határozott vonalakká állnak össze, lassú mozgatás esetén pedig “fodrozottabbak”, nem egységesek.

 

Miért kell hosszú záridőt használni?

A hosszabb záridő azt jelenti, hogy a rekesze hosszabb ideig nyitva marad. Abban az időben, amíg a rekesz nyitva van, a gép mindent rögzít és beengedi a fényt. Ebben az idősávban kell elkészíteni a fényfestést. Ha feliratot rögzítesz akkor érdemes azt folyóírással készítened, mivel a gép minden fénypontot rögzít.

Nagyon szórakoztató és könnyű kivitelezni! Kellemes kikapcsolódás lehetőségét adja. 🙂

 

Digitális Fotókidolgozás a TörökFotónál

Minél hamarabb kézhez szeretnéd kapni a fotóidat? Hívasd elő őket akár egy nap alatt! 

 

Alkalmazd ugyanezt a technikát tűzijáték fotózásánál is! Meglátod a különbséget. 🙂

Te milyen technikákért, tippekért vagy oda? Érdekelnek további tippek? Akkor kövess minket Facebookon vagy itt!

 

Hozzászólások letiltva